החוק מחייב את המעסיקים השונים, גם בעסקים הפרטיים וגם במגזר הציבורי, לשלם פיצוי פיטורים לעובד שפוטר אם השלים שנת עבודה מלאה אצלו (ובמקרים מסוימים גם אם לא). חישוב הסכום מושפע מפרמטרים רבים, כשבנוסף יש מקרים שבהם חלק מכספי הפיצויים כבר הופקדו לחיסכון הפנסיוני. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם מומחים בתחום שיעזרו לכם להבין מה מגיע לכם בדיוק. במשרד עו"ד אריק סגל ושות' מעניקים ייעוץ משפטי מקיף, בגובה העיניים ועל בסיס ניסיון רב.
איך מחשבים פיצוי פיטורים לעובד שפוטר?
* עובדים בשכר חודשי – כשאופן ההעסקה הוא חודשי, הזכאות היא לחודש משכורת עבור כל שנת עבודה. כך למשל מי שהשלים 4.5 שנות עבודה אצל המעסיק הנוכחי, יקבל 4 משכורות וחצי. הבסיס הוא המשכורת החודשית האחרונה, לא כולל החזרי הוצאות ונסיעות, דמי הבראה, אחזקת רכב, בונוסים, שעות נוספות ועוד.
* עובדים על בסיס עמלות – כשהמשכורת כוללת עמלות, יתבצע חישוב של ממוצע 12 המשכורות האחרונות. זהו השכר הקובע ואותו מכפילים במספר שנות העבודה.
* עובדים בשכר יומי או שעתי – במקרה כזה יתבצע חישוב של היקף המשרה הממוצע לאורך כל תקופת ההעסקה. את התוצאה שמתקבלת כופלים בתעריף האחרון ליום או לשעה, וכמובן בוותק.
* עובדים ששכרם הופחת באופן משמעותי לפני הפיטורים – במקרה כזה יתבצע חישוב בנפרד לגבי התקופה לפני הפחתת השכר ולגבי התקופה שאחרי ההפחתה.
מה אפשר לעשות כשיש מחלוקת לגבי גובה הפיצוי?
בכל מקרה של מחלוקת לגבי פיצוי פיטורים לעובד שפוטר – בין אם על עצם הזכאות ובין אם על אופן חישוב הסכום – מומלץ לפנות מיד לעורך דין. במקרים רבים עצם המעורבות של עורך דין מבהירה למעסיק שכדאי לו לשלם מיד לעובד שפוטר את מלוא הפיצויים המגיעים לו. אם לא, תוגש תביעה, כשבאופן טבעי עורך דין מומחה לדיני עבודה ובעל יושרה יוכל לחשב עבורכם את הסכום המגיע לכם עוד בטרם הגשת התביעה, כך שתדעו מהו מצבכם ויהיו לכם את כל הנתונים לטובת קבלת החלטה נכונה. דיני עבודה הם תחום המומחיות העיקרי של משרד עו"ד אריק סגל ושות'.