פיטורי עובדת בהריון הם לא רק סוגיה מוסרית אלא גם חוקית. חוק עבודת נשים וגם חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה קובעים כללים ברורים לגבי האפשרות לפטר עובדת הרה, ולכל מעסיק מומלץ באופן טבעי להקפיד על קיום החוק. לעובדת שפוטרה או שעומדת להיות מפוטרת למרות שהיא הרה מומלץ להתייעץ עם עורכי דין מנוסים כדי להבין מהן האפשרויות העומדות בפניה. במשרד עו"ד אריק סגל ושות' מספקים שירות זה בזמינות גבוהה ועל בסיס בקיאות מעמיקה.
באילו מקרים פיטורי עובדת בהריון חוקיים ובאילו מקרים לא?
* נימוק – אם עילת הפיטורים היא ההריון עצמו, הפיטורים אינם חוקיים בשום מצב.
* ותק – עובדת עם ותק של פחות מחצי שנה במקום העבודה ניתן לפטר גם כשהיא בהריון (בתנאי שהגורם הוא אחר ולא ההריון). המועד הקובע הוא מועד כניסת הפיטורים לתוקף. כלומר, אם המעסיק הודיע לעובדת כי בכוונתו לפטר אותה אחרי 5.5 חודשים במקום העבודה, והפיטורים אמורים להיכנס לתוקף כעבור חודש, הם הופכים לבלתי חוקיים.
* היתר – כשלעובדת ההרה יש ותק של 6 חודשים ומעלה, ניתן לפטר אותה אם התקבל היתר ספציפי לכך מטעם משרד הכלכלה.
* חוזה – גם בחוזה ההעסקה של העובדת מופיע סעיף המתיר לפטר אותה כשהיא בהריון, הפיטורים אינם חוקיים (אלא אם כן הם עומדים בכללים הנ"ל, וזאת משום שמדובר בסעיף לא חוקי).
* ידיעה – שימו לב: גם אם המעסיק כלל לא ידע שהעובדת בהריון כשביקש לפטר אותה, הוא מנוע מלעשות זאת (אלא אם כן הפיטורים עומדים בכללים הנ"ל).
מה יכולה לעשות עובדת בהריון שפוטרה שלא כחוק?
מעסיק רשאי לפטר עובדת בהריון ללא היתר מטעם משרד הכלכלה רק לאחר שחלפו 60 ימים מתום חופשת הלידה המגיע לה. כלומר ההגנה שמקנה החוק לנשים בהריון נמשכת גם לאחר הלידה. עוד כדאי לדעת שגם אי חידוש חוזה נחשב בדרך כלל לפיטורים.. במקרה של פיטורי עובדת בהריון בניגוד לחוק, היא רשאית לתבוע פיצויים מעבר לאלה המגיעים לה על הפיטורים עצמם. על-מנת לממש את הזכות באופן מיטבי כדאי להיעזר בעורך דין מומחה לדיני עבודה. במשרד עו"ד אריק סגל ושות' כבר סייעו לעובדות שפוטרו במהלך הריון בניגוד לחוק לתבוע את המגיע להן ולקבל פיצוי מקסימלי.