פיטורין הם לעיתים קרובות מכשול בחייהם של עובדים. לא רק שפיטורין מערערים את יציבותכם הכלכלית, הם עלולים גם להשפיע על הביטחון העצמי שלכם ועל מצב הרוח. כאשר הפיטורין מתבצעים ללא הליך שימוע, כפי שמחייב החוק, התוצאה יכולה להיות עוד יותר קשה.
שימוע הוא הליך חוקי שבו המעביד נדרש להעניק לעובד הזדמנות להשמיע את טענותיו ולהתגונן מפני ההחלטה לפטרו לפני קבלתה. הזכות לשימוע מעוגנת בחוקי העבודה ובפסיקת בתי הדין לעבודה, ונועדה להבטיח יחס הוגן וצדק טבעי לעובד.
שימוע חשוב משום שהוא מאפשר לעובד להביא בפני המעביד ראיות ועדויות התומכות בעמדתו, להפריך טענות שהועלו נגדו ולנסות לשכנע את המעסיק שלא לפטרו. ללא שימוע, ההחלטה על פיטורים נעשית בחד-צדדיות וללא שמיעת הצד השני.
כעובד שפוטר ללא שימוע, עומדות בפניכם מספר אפשרויות. עליכם לדעת שהפרת חובת השימוע על ידי המעסיק היא עילה לתביעה. התביעה יכולה לכלול דרישה להשבה לעבודה או לפיצויים כספיים משמעותיים.
נקודה ראשונה לפעולה היא לפנות לעו"ד מומחה לדיני עבודה שיבחן את מכלול נסיבות המקרה. לאחר מכן, תוכלו לבחור בין הגשת תביעה במטרה להשיב אתכם לעבודתכם (כולל תשלום פיצויים), לבין הגשת תביעה לפיצויים בלבד.
בבית הדין לעבודה נפסק לא אחת כי פיצוי ראוי למי שנפגע מפיטורין ללא שימוע עשוי להגיע אף למשכורות רבות. אל תוותרו על זכויותיכם! עורך דין מקצועי ידריך אתכם כיצד לפעול על מנת לקבל את המגיע לכם.
לסיכום, אל תשלימו עם פיטורין שנעשו תוך הפרת הזכות הבסיסית של שימוע. הפנו את המקרה אל עורך דין מנוסה לטיפול מקצועי וממצה את הזכויות המגיעות לכם. משרד עורכי הדין אריק סגל ושות', המתמחה בדיני עבודה, ישמח לסייע לכם בטיפול בסוגיית פיטורין שלא כדין ויגן על זכויותיכם מפני פיטורין ללא שימוע. צרו קשר עוד היום לקבלת ייעוץ והמשך טיפול משפטי מקצועי.
פיטורים בלי שימוע
הפסקת עבודה על-ידי המעסיק היא כמעט תמיד אירוע לא נעים ואף כזה שעלול לגרום נזק כלכלי חמור. בהתאם החוק מחייב את המעסיקים לערוך שימוע לעובדים שברצונם לפטר. כמו כן ישנם כללים ברורים לגבי אופן עריכת השימוע, ובפרט על המעסיק להקשיב לטיעוני העובד או העובדת בלב פתוח ובנפש חפצה. בכל מקרה של פיטורים ללא שימוע יש לעובדים זכויות, וכדי לממש אותן נדרשת פנייה לבית דין לעבודה. במשרד עו"ד אריק סגל ושות' מסייעים לעובדים לעשות זאת, על בסיס בקיאות מעמיקה בתחום ואכפתיות אמיתית.
מהן זכויות עובדים במקרה של פיטורים ללא שימוע?
* פיצוי כספי – עובד שפוטר ללא שימוע, וכאמור נדרש שימוע שעומד בכל כללי החוק, זכאי לתבוע מהמעסיק פיצויים. במרבית המקרים תביעת העובד תתקבל מפני ששימוע הינו זכות בסיסית. גובה הפיצוי מושפע מפרמטרים רבים וביניהם גובה השכר, אופן ההעסקה, הוותק במקום העבודה, הגיל של העובד או העובדת, נסיבות הפיטורין ועוד. בדרך כלל הסכום שהמעסיק יידרש לשלם נע בין משכורת אחת ל-12 משכורות.
* דרישה לביטול הפיטורים – עובד או עובדת שפוטרו ללא שימוע כדין רשאים לפנות לבית דין עבודה ולבקש צו מניעה ולאחר מכן צו לביטול הפיטורים. חשוב לציין כי היעדר שימוע לכשעצמו לא יוביל בדרך כלל לביטול הפיטורים, ונדרשות נסיבות נוספות כדי שבית הדין יחייב מעסיק להמשיך להעסיק עובד שברצונו לפטר.
מה כולל שימוע פיטורים בלי שימוע?
דגש מהותי נוסף ביחס לשימוע הוא אופן עריכתו. למעשה, גם כשמעסיק מפטר עובד אחרי שימוע אבל כזה שנערך שלא לפי כל הכללים, לעובד ישנה זכות לתבוע פיצויים (ובמקרים מסוימים כאמור גם את ביטול הפיטורים).
בין הכללים המהותיים: יש לספק לעובד פרק זמן סביר כדי להיערך לשימוע, וכן להציג בפניו ביחד עם הזימון לשימוע את כל הנימוקים לרצון להפסיק את עבודתו כדי שיוכל להכין טיעוני נגד. כמו כן חלה חובה על המעסיקים לאפשר לעובדים לעיין בכל מסמך רלוונטי לפיטורים. בנוסף עובדים שזומנו לשימוע לפני פיטורים רשאים להתייצב עם עורך דין מטעמם, נציג של ועד העובדים או כל אדם אחר שיבחרו.
משרד עו"ד אריק סגל ושות' טיפל במקרים רבים של פיטורים ללא שימוע וסייע לעובדות ולעובדים למצות את זכויותיהם.