בישראל אין חוק נגד התנכלות במקום העבודה, אבל חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו מחייב את המעסיקים לוודא שהעובדים והעובדות נהנים מסביבת עבודה מוגנת והוגנת. בהתאם נרשמו פסיקות רבות בנושא זה, וגם אתם זכאים לתבוע פיצויים אם עברתם התנכלות בעבודה. מומלץ להיעזר בשירות של עורך דין בעל ניסיון רב בתחום דיני העבודה. עו"ד אריק סגל הוביל בהצלחה תביעות במקרים של התנכלויות, תוך הקפדה על קשב רגיש וניצול פסיקות רלוונטיות.
המצבים שאותם מגדיר החוק בתור התנכלות בעבודה
* קללות או צעקות – חשוב לציין שבדרך כלל מקרה חד פעמי, חמור ככל שיהיה, לא יוגדר כהתנכלות. לעומת זאת קללות חוזרות ונשנות או צעקות לעיתים תכופות הן כן התנכלות. גם ביקורתיות מופרזת ולא עניינית, או הבעת חוסר שביעות רצון באופן מתמיד, עשויות להיחשב כהתנכלות.
* משימות משפילות – מצב נוסף שנחשב כהתעמרות בעובד או עובדת הוא הטלת משימות שנועדו אך ורק להשפיל אותם.
* בידוד חברתי – אם המעסיק או עובד מסוים מובילים לסיטואציה של חרם או של בידוד חברתי כלפי אחד העובדים, זוהי התנכלות חמורה.
* הפצת שמועות – התנהלות לא ראויה שמאפשרת הגשת תביעת פיצויים ואפילו התפטרות בדין מפוטר (כלומר העובד רשאי להתפטר ולקבל פיצוי מלא כאילו פוטר).
* חדירה לפרטיות – למעסיקים יש זכות לחדור לפרטיות עד לרמה מסוימת על-מנת שהעבודה תתבצע באופן מיטבי. חדירה מעבר לכך היא כבר התנכלות לכל דבר.
פיצוי מלא בגין כל סעיפי הנזק
בכל מקרה של התנכלות בעבודה, ניתן לתבוע פיצויים בגין שני סוגי נזקים: נזקים ממוניים (למשל החזר עבור הוצאות טיפול פסיכולוגי שהעובד נאלץ לעבור בגין ההתנכלות, או על הפסד ימי עבודה), ונזקים לא ממוניים (פיצוי על הסבל שנגרם לאדם במהלך תקופת ההתנכלות). כמו כן עשוי בית דין לעבודה לקבוע פיצוי גם כעונש ועל-מנת להרתיע מתעמרים. היקף הפיצויים מושפע מפרמטרים רבים, ולכן ישנה חשיבות רבה לאיכות הייצוג המשפטי שתקבלו. במשרד עו"ד אריק סגל ושות' מטפלים במקרי התעמרות והתנכלות במקום העבודה מזה שנים רבות, במקצועיות ובאחריות.